01:08

Google inför kompatibilitets-info för olika enheter i sökresultaten

Om du fortfarande använder gammalmodig teknik, har byggt hela sajten i Flash eller nyttjar kodning som inte längre stöds av nyare datorer, surfplattor och smartphones så är det hög tid att göra något åt det. Inte bara av den enkla anledningen att få besökare faktiskt har behållning av innehållet på din webbplats, utan även för att Google nu har bestämt sig för att deras användare ska slippa klicka sig in på sajter som inte fungerar i deras moderna enheter.

Funktionen redan aktiv

Något som webbanvändare ofta irriterar sig på är sidor som inte fungerar smärtfritt direkt i browsern. Klickar man på en länk i Googles sökresultat och möts av en blank sida eller en uppmaning om att man måste ladda hem och installera någon typ av extra programvara för att kunna se hela eller delar av innehållet så är det nog många som vänder i dörren. För att ge sina användare en så bra sökupplevelse som möjligt och undvika detta irritationsmoment har Google därför valt att lägga till information om sajternas kompatibilitet med olika enheter direkt i SERP:en. Från och med den 14:e juli kommer alla Google-användare därmed att få upp ett litet varningsmeddelande under de sökresultat som länkar till sajter som sökmotorns algoritmer bedömer vara inkompatibla med deras enheter.

Skippa Flash – optimera med HTML5

Webbsidor som är uppbyggda med eller har innehåll som kräver Adobe Flash fungerar exempelvis inte på mobiler eller surfplattor med iOS operativsystem eller Android version 4.1 och senare. Funktionen kommer därför sannolikt att bli extra uppskattad av användare som utför sökningar via sina mobiltelefoner, men givetvis även av vanliga datoranvändare som inte vill krångla med att installera en massa plug-ins i sina webbläsare. Nu få de snabb och smidig information direkt i sökresultaten och kan direkt välja bort att klicka på sajter som de ändå inte kan se.

De webbplatsinnehavare som har många Flash-komponenter på sajten och inte har optimerat sina sidor för moderna enheter kommer i och med detta troligtvis att märka en viss nedgång i antalet besökare. Å andra sidan kommer Google bara att skicka vidare besökare som faktiskt kan ta del av innehållet på sidan. Men det är trots allt en onödig förlust av potentiella kunder som relativt enkelt kan avhjälpas genom att istället bygga en responsiv webbplats med hjälp av HTML5, då detta stöds av i stort sett alla typer av enheter, operativsystem och browsers.

Verktyg och guider

För att göra det enklare för sajtägare att skapa en webbplats som fungerar på alla plattformar och som samtidigt är både sökmotorvänlig och användarvänlig har Google tagit fram ett par olika verktyg som man kan ta hjälp av. ”Web Fundamentals” är en sammanställning av rekommendationer och best practices för modern webbdesign och ”Web Starter Kit” är ett bruksfärdigt ramverk som följer rekommendationerna i Web Fundamentals och ger webbplatsinnehavaren en stabil grund att bygga vidare på.

Underlätta för Googleboten

Har du redan optimerat din sajt är det också viktigt att inte i onödan blockera Googleboten från att genomsöka alla relevanta komponenter på webbplatsen – och det inkluderar bilder, JavaScript och CSS. Full tillgång till dessa externa filer gör att Googles algoritmer lättare kan avgöra om sajten har en responsiv design och därmed kan hantera den utefter rätt premisser. Om du skulle blockera någon av de avgörande delarna från genomsökning, exempelvis via robots.txt-filen, så kan inte Google känna av om sajten är mobilanpassad och kommer därmed att hantera den som en icke-responsiv sida. Således får användarna en varning i sökresultatet även om sajten faktiskt är kompatibel med deras enheter. Vill man säkerställa att Googleboten ”ser” sajten på rätt sätt så kan man själv kontrollera detta genom att använda ”Hämta som Google”-funktionen i Webbmaster Tools.

Läs mer på:

http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2014/07/promoting-modern-websites-for-modern.html

https://developers.google.com/web/fundamentals/

Tar hjälp av Talex – Flytta eller gör din befintlig webshop hos oss till responsiv design

Comments are closed.Kontaktuppgifter

Telefon

0303-71 91 00

Mail

info@talex.se