13:07

Psykologi & konvertering – Del 2

Nedan ger vi ytterligare några praktiska exempel på hur du kan utnyttja så kallade ”kognitiva bias” för att boosta konverteringarna i din webbutik. Vill du ha fler idéer kan du även kika på följande länk: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases

The Picture Superiority Effect

Att en bild säger mer än tusen ord är ju ett ganska vedertaget begrepp, men hjärnan tar också upp den visuella informationen ca 60 000 gånger snabbare än text och en bild fastnar dessutom lättare i minnet än ord. Bilder är således det mest effektiva sättet att ge ett starkt första intryck och dra in en förstagångsbesökare på sajten. Men för att göra det krävs det också att bilderna kommunicerar det du vill tala om för dina potentiella kunder. Se därför inte bilderna enbart som prydnader eller en del av sajtdesignen utan mer som en extra kommunikationskanal för ditt varumärke. Genom att välja bilder som förmedlar ett tydligt budskap och kombinera dem med microcopy (korta säljande fraser) finns möjlighet att stärka intrycket ytterligare och se till att bilderna – och ditt varumärke – verkligen etsar sig fast i kundernas medvetande.

The Bandwagon Effect

Fenomenet att följa strömmen och göra som andra gör eller tycka som andra tycker har fått ett extra uppsving i och med uppkomsten av sociala medier. Ju mer populärt någonting blir desto fler blir intresserade och sedan rullar det på. Det är bara att titta på alla virala videoklipp och bilder som sprids på nätet, men modetrender byggs också upp efter samma princip. Och detta kan du givetvis använda till din fördel, både genom att själv vara aktiv i olika sociala medier och genom att visa kundrecensioner och dela-/gillaknappar med räkneverk på produktsidorna så att dina besökare ser hur populära dina varor faktiskt är.

The Serial Position Effect

Punktlistor rekommenderas ofta som ett bra sätt att göra produktsidorna mer lättlästa. Enligt The Serial Position Effect kommer dock de flesta människor ihåg den sista punkten i listan bäst och därefter den första, medan punkterna som står mitt emellan blir suddiga ganska snabbt. Om du vanligtvis brukar rada upp produktegenskaper eller annan fakta i prioritetsordning kan det alltså vara en idé att ändra om i punktlistorna och istället lägga in den viktigaste informationen längst ner och den näst viktigaste högst upp.

Comments are closed.Kontaktuppgifter

Telefon

0303-71 91 00

Mail

info@talex.se